Behandlingar


Jag tror att en stor del av nyckeln till skönhet och välbefinnande grundas i friska och vackra tänder. Därför är jag stolt att kunna erbjuda mina patienter den senaste inom den dentala teknologin i en lugn, behaglig och stressfri miljö. Min nybyggda mottagning är ombonad, harmonisk och väl genomtänkt för att ge mina patienter bästa möjliga service i en vacker och trivsam omgivning med havet i blickfång.

Några ord om tandvårdsrädsla

Orsaken till tandvårdsrädsla är oftast att patienten haft tidigare negativa erfarenheter hos tandläkaren. Det kan bero på bristande kunskaper hos tandläkaren, dålig dialog mellan tandläkare och patient eller att tandläkaren på grund av tidspress inte givit patienten den tid som behövts för att varva ner, bli bekväm i situationen eller helt enkelt få effekt av en eventuell bedövning. Hos mig behöver du inte oroa dig för något sådant. Jag vill väldigt gärna lyssna till dina tidigare erfarenheter och ser det som mycket viktigt för att kunna hjälpa dig på bästa sätt.Jag gör allt jag kan för att du ska känna dig trygg och avkopplad innan behandlingen sätter igång och ser alltid till att du får den tid du behöver och den bästa möjliga behandlingen.

Estetisk tandvård

Porslinskronor
Porslinskronor fungerar som skal som cementeras fast över din egen tand för att dölja spruckna, avslagna och missfärgade tänder eller för att estetiskt förbättra och förstärka tänder med många och stora fyllningar. Kronorna tillverkar jag individuellt tillsammans med min tandtekniker så att de passar perfekt till dina tänder. De görs idag nästan uteslutande av porslin och är omöjliga att skilja från dina egna naturliga tänder.

Skalfasader
Skalfasader används för att dölja spruckna, avslagna och missfärgade tänder eller för att korrigera en ojämn tandrad. Skalfasader tillverkas individuellt, precis som en porslinskrona. De är mycket tunna och cementeras fast på den synliga delen av tanden. Skalfasader ser fullständigt naturliga ut och kräver väldigt liten åverkan på tanden.

Porslinsbroar
Genom nya mycket hållbara porslinsliknande material kan jag nu erbjuda broar helt i ”porslin” för estetiska lösningar på tänder och tandluckor.

Porslinsfyllningar
Istället för vanliga fyllningar kan man nästan alltid göra individuellt anpassade porslinsfyllningar, så kallade inlays eller onlays. Detta är en dyrare behandling men ger ett mer hållbart resultat. Onlays används mest på de bakre tänderna för att öka hållfastheten och tuggförmågan, medan inlays används när det finns mer kvar av din egen tand och görs istället för vanliga fyllningar.

Kompositfyllningar
Kompositfyllningar, också såkallade plastfyllningar, är vita fyllningar som har ersatt de gamla amalgamfyllningarna. Jag använder olika typer av kompositmaterial beroende av fyllningens storlek och placering på tanden. De vita fyllningarna binds kemiskt till tanden och finns i olika tandfärger, allt för att fyllningen ska synas så lite som möjligt..

Tandreglering
Om du har sneda eller trångställda tänder, kan en tandreglering vara en bra behandlingsmetod . Vilken behandling som passar bäst för dig och dina tänder planerar jag i samråd med dig och remitterande specialist i ortodonti (tandreglering)

Tandblekning

Kaffe, te, rökning, snus, rödvin gör tänderna missfärgade, medan vanligt åldrande får tänderna att med tiden bli mörkare. För att göra tänderna vitare och vackrare så finns det flera behandlingsalternativ.Jag har lång erfarenhet av hemmablekning med individuellt anpassade blekskenor.

Hemblekning
För dig som vill bleka tänderna själv finns möjlighet att bleka med blekskenor.Jag tar avtryck på dina tänder och du får en återbesökstid då jag provar skenorna samt noggrant går igenom med dig hur du använder blekningsgelen och sköter dina skenor.Blekningen sker nattetid då du sover. En hemblekning tar c:a 6-8 nätter men ibland upp till tio nätter, men med lite tålamod kan du få ett mycket gott resultat.

Airflow
Med airflow avlägsnas ytliga beläggningar och missfärgningar snabbt och lätt från dina tänder. En stråle av luft, bikarbonat och vatten avlägsnar utan smärta fläckar och spår av t.ex. kaffe, te och tobak. Eftersom airflow-sprayen smakar citron eller mint så känns det efteråt mycket fräscht och behagligt i munnen och du får omedelbart ett vitare, vackrare leende.Airflow är inte en blekning utan en djupgående rengörning.

Traditionell tandvård

Kronor
Kronor används för att dölja spruckna, avslagna och missfärgade tänder eller för att estetiskt förbättra och förstärka tänder som har många och stora fyllningar. Kronorna görs individuellt så att de passar perfekt till dina tänder, och fungerar som ett skal som cementeras fast över din egen tand. De görs idag nästan uteslutande av porslin och är omöjliga att skilja från dina egna naturliga tänder. En krona kan även göras i metallbundet porslin eller enbart i guld.

Inlägg i porslin eller guld.
Porslins- eller guldinlägg kan göras istället för vanliga fyllningar. Inläggen tillverkar jag individuellt, så att de passar perfekt till dina tänder. Idag görs de flesta inlägg i porslin av estetiska skäl, men de kan även göras i guld som är mer elastiskt och väldigt hållbart.

Tandlossning
Tandlossning orsakas av plack och tandsten som bryter ned tandköttsvävnaden och käkbenet. Gingivit (tandköttsinflammation), ger rött, svullet och lättblödande tandkött. Detta kan lätt åtgärdas genom återkommande besök hos mig, som tar bort tandsten och putsar dina tänder, samt informerar och instruerar dig i hur du i framtiden ska ta hand om dina tänder. Parodontit, inflammation i tandköttet med bennedbrytning, har samma symptom som gingivit fast värre och kan behöva mer omfattande behandling.Parodontit är en allvarlig sjukdom som kräver behandling för att man på sikt inte skall förlora sina tänder.Därför lägger jag ner mycket arbete på förebyggande tandvård och information för att dina tänder skall behållas friska.

Dålig andedräkt
Tänk på din andedräkt, andra gör det! Dålig andedräkt är oftast ett tecken på att man bör besöka sin tandläkare och ta bort tandsten och putsa tänderna.Det finns även vissa sköljmedel och preparat för att hjälpa en på traven till en friskare andedräkt

Rotfyllning
I varje tand finns en pulpa, som består av nerver och blodkärl. Pulpan går genom hela tanden ner till käkbenet. När en tands pulpa blir infekterad måste man göra en rotfyllning för att förhindra tandvärk och bestående inflammationer.Vid en rotfyllning tar man bort nerv och blodkärl och ser till att tanden blir bakteriefri och sedan fyller man igen rotkanalen med ett material .En tand kan ha flera rotkanaler. En rotfylld tand kan mörkna och är inte lika motståndskraftig som en vital tand, men fungerar och känns annars som vanligt. Oftast behöver man täcka en rotfylld tand med en krona av porslin eller guld på grund av den stora tandsubstansförlusten.

Visdomständer och tanduttagning
Att ta bort visdomständerna är framförallt vanligt i de övre tonåren och tjugoårsåldern. I de flesta fall tas visdomständerna bort för att förhindra trångställning och för att upprätthålla en optimal tand- och tandköttshälsa. Jag vet att många oroar sig för att ta bort visdomständerna, men i de flesta fall så går det mycket snabbt och enkelt.Vid komplicerade fall har jag god kontakt med specialist i tandkirurgi.En tanduttagning går oftast lätt och skall vara helt smärtfri.Tiden efter tanduttagningen skall man inte äta eller dricka på 4 timmar och det kan även kännas lite ifrån stället där tanden suttit när bedövningen släppt. Det brukar hjälpa med att ta en vanlig värktablett och efter några dagar känns allt som vanligt igen.

Tandgnissling och tandpressning
Eftersom tandgnissling och tandpressning oftast sker under sömnen, är detta kanske inget man själv märker av. Däremot kan symptom som att man vaknar med huvudvärk eller känner sig trött och spänd i käkarna, vara ett tecken på tandgnissling eller tandpressning. Problemet kan avhjälpas med en bettskena som man sover med på natten, eller i särskilda fall behandlas med bettinslipning.

Digital röntgen och intraoral kamera
Jag använder sedan många år tillbaka digital röntgen. Det innebär ett flertal fördelar: Mina patienter utsätts bara för 10% av den strålning som konventionell röntgen medför.
 Patienterna slipper väntetid för framkallning.
 För mig och miljön innebär det dessutom att man slipper dels kemikalier vid framkallning och fixering av bilderna, dels onödigt avfall i form av plast och blyfolie.
 Som patient kan du direkt se en förstorad bild av dina tänder på min stora dataskärm, vilket gör att jag enkelt kan visa dig om det är något speciellt med dina tänder.Jag har även intraoral kamera med vilken jag kan ta närbilder på dina tänder. Detta kan vara till stor hjälp för att visa dig t.ex en skada på din tand eller för dokumentation. Det är även ett ovärderligt verktyg inför färgtagning till porslinskronor och broar då tandteknikern kan se färg och form på just dina tänder.

Tandluckor

Implantat
Implantat är konstgjorda tandrötter, oftast i titan, som opereras in i käkbenet. De kan ersätta en enstaka tand (singelimplantat) eller flera tänder och även en hel käke. Efter läkning av de inopererade ”rötterna” används dessa som stöd för konstgjorda tänder i form av kronor eller broar, oftast gjorda i porslin. Det ger korrekt tal, bra tuggfunktion och ett estetiskt mycket tilltalande utseende. Själva operationerna utförs av käkkirurg, som är specialist på implantatkirurgi.

Broar (allmänt kallade bryggor)
Jag utför allt från korta broar, för enstaka tandluckor, till broar som täcker en hel käke. Materialvalet varierar från helkeramisk bro till broar med guld, täckt av porslin . I undantagsfall gör jag också broar i titan. Med hjälp av mina tandtekniker kommer du inte att kunna se skillnad på dina egna tänder och de tänder vi tillverkar! Oftast vill man att de nya tänderna ska se ut som de tänder man en gång hade, men vill man finns det möjlighet att ändra både färg och form. Detta görs alltid i samråd mellan patient, tandläkare och tandtekniker.

Partiella proteser
För en del patienter är uttagbara proteser den mest passande lösningen för att fylla ut tandluckor. Delproteser hålls på plats av små klamrar som fäster mot de egna kvarvarande tänderna, och gör att man kan tugga bättre samtidigt som de hindrar läppar och kinder från att sjunka in. En partiell protes kostar oftast mindre än en bro.

Länkar

Försäkringskassan:
Jag är ansluten till Försäkringskassan. Du läsa mer om ersättningssystemet på försäkringskassans hemsida här.

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket:
Ansvarig myndighet för hur Sveriges tandvårdsersättning skall utformas och vilka behandlingar som är ersättningsberättigade. Behandlingar som ej är ersättningsberättigade får patienten stå för kostnaden själv.
Läs mer på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets hemsida här.